ایا استفاده از روشهای درمانی غیر معمول مثل استفاده از ترکیبات گیاهی و طب سنتی و…. می تواند در درمان گرفتگی عروق مفید باشد؟
چند سئوال ساده اما شایع که خیلی در سایت از بنده پرسیده می شود و علاقه مند شدم از دیدگاه خودم ( به عنوان یک پزشک فوق تخصص قلب) به ان پاسخ دهم.
نقش درمان گیاهی و دمنوش های گیاهی در نارسایی قلبی و یا گرفتگی عروق چیست؟
آیا می توان درمان های گیاهی را جایگزین درمان های دارویی یا جراحی برای گرفتگی عروق یا نارسایی قلب کرد؟
عوارض مصرف داروهای گیاهی بجای درمان های دارویی و یا جراحی چه خواهد بود؟
در زیر نظر یکی از بیماران قلبی را عینا کپی کردم و سپس نظر خودم را بیان خواهم کرد.
« باسلام
دوسال قبل بعد از تست ورزش و اکو ، انژیوگرافی شدم .بنا به تشخیص دکتر گرفتگی رگهای قلب بالای هشتاد درصد تشخیص داده شدو دکتر اصرار به عمل جراحی باز قلب شد. کمتر از دو ماه دارو های دکترم استفاده کردم.و سراغ دارو های گیاهی رفتم .البته با کم کردن وزن و ورزش پیاده روی بعد از دو ماه استفاده از دارو های گیاهی وضعم نسبتا خوب شد.داروهای دکتر بطور کلی کنار گذاشتم ورزش را دنبال کردم بیشتر پیاده روی و مرتب دارو های گیاهی استفاده می کنم الان کوهنوردی میکنم و حالم بسیار خوب است وهیچ دردی در قفسه سینه ندارم و کاملا سالم هستم .سنم ۵۲ سال است .میتوانم تجربیاتم را در اختیار دیگران بگذارم.البته دکتر ها خیلی به دارو های گیاهی اعتقاد ندارند.دارو های گیاهی مثل شربت سیر و لیمو – قره ی علی جون – سرکه سیب – اینها خودم در منزل تهیه میکنم .چند نفر مراجعه کردندوتجربیلتم در اختیارشان گذاشتم و نتیجه مطلوبی گرفته اند.»
سایر مطالب مفید:
- آیا پس از تشخیص وجود تنگی شریان کرونری، همه تنگیها باید تحت مداخله باز کردن با آنژیوگرافی (ری و اسکولاریزاسیون) قرار گیرد؟
- توصیههای مفید برای پیشگیری از لخته شدن خون
- آیا ممکن است رک کرونری قلب گرفته شده باشد اما درمان آنژیوپلاستی یا جراحی پیشنهاد نشود؟
- برای درمان انسداد ویا تنگی عروق کرونری قلب کدام بهتر است ؟ جراحی باز پیوند عروق قلب (بای پس کرونری ) یا آنژیوپلاستی (تعبیه استنت= PCI)
نظر بنده در مورد سئوال فوق:
هیچ کس منکر نتایج احتمال تغییر در رژیم غذایی و یا مصرف ترکیبات و غذاهای مفید ( و یا به اصطلاح داروهای گیاهی) نیست. حتی زندگی سالم ( یعنی رژیم غذایی ، ورزش ، ترک عادات ناپسند مثل سیگار و الکل ) هم بدون ان داروهای گیاهی موثر می باشند.
بسیاری از بیماران کاندید جراحی می توانند سالها با روش بهبود سبک زندگی ، بدون مشکل زندگی کنند ولی خطر سکته قلبی ناگهانی و یا ایست قلبی ناگهانی (مرگ ناگهانی) در درصد کمی از بیماران باقی می ماند که بیمار و اطرافیان باید خود ریسک این واقعه را بپذیرند و به حساب قصور در طبابت یا کم کاری پزشک نگذارند. این درصد هر چند در بیمار کم و در حد چند درصد در سال است (که البته این درصد برای مجموع بیماران بوده و نه یک بیمار ، در عمل برای بیمار خوش شانس =صفر% یعنی زندگی بدون عارضه و برای بیمار بد شانس = ۱۰۰% یعنی بروز عارضه خواهد بود ) اما برای یک متخصص قلب که در روز دهها بیمار تنگی کرونری ویزیت می کند قابل توجه بوده و بعد از اتفاق افتادن واقعه ناخوش ایند بیمار و همراهان شاکی می شوند که کاش می گفتید انژیوگرافی یا جراحی کنید و ما می پذیرفتیم که عمل جراحی یا …. را انجام دهیم.
البته من می پذیرم که گاهی همکاران توضیح کافی در مورد نتایج جراحی یا درمان دارویی به بیماران نداده و حق انتخاب به انها نمی دهند. هر چند بنده معمولا اینکار را شخصا انجام می دهم و در تصمیم گیری به بیمار کمک می کنم ولی نهایتا بیمار و خانواده باید با قبول ریسک مربوطه روش درمان دارویی یا انژیوگرافی و با جراحی را انتخاب کنند.
اما نکته دوم و خیلی خیلی مهم:
اینکه من فلان دارو را خوردم و امروز خوبم اصلا حرف علمی نبوده و سندیت نداشته و قابل تعمیم و استفاده بالینی نیست. بیشتر در زمان ابوعلی سینا و … این حرف ها رادر کتاب ها می نوشتند و اسم ان را هم < تجربه !!!!> می گذاشتند. بر اساس قوانین جدید این مسئله فقط یک تئوری = یک فکر بوده که باید بعد از اخذ مجوز کمیته اخلاق در معاونت پژوهشی دانشگاه ( که کار کارشناسی چندین ماهه تا چندین ساله می طلبد و باید باید بی خطر بودن این درمان اول در حیوانات ازمایشگاهی مثل موش و.. به اثبات رسیده ومطالعه مربوطه به گروه کارشناسی اخلاق ارائه شود) حتما حتما حتما حتما در یک مطالعه دوسویه کور ( یعنی مطالعه روش جدید با روش اثبات شده استاندارد بدون اطلاع پزشک و بیمار که کدام روش را درمان می کنند ) و با یک حجم نمونه منطقی که از فرمولهای علم امار بدست می اید، حتما اخذ رضایت نامه محضری یا رضایت نامه مکتوب با اثر انگشت بیمار ، بررسی شده و سپس با تجزیه اماری توسط متخصص امار و ریاضی ( نه ارزیابی پزشک معالج یا بیمار).
در صورت معنی دار بودن نتایج بعنوان یک مطالعه منتشر شود. این تازه شد یک مقاله برای یک حرف جدید که نه پزشک محقق و نه دیگران به هیچ عنوان و تاکیدا به هیچ عنوان حق کاربرد این روش بدون اخذ رضایت آگاهانه را در درمان روزمره ندارند والا قانونا در مورد نتایج و خطرات ضامن بوده و باید دیه بپردازند و قصور عمد محسوب می شود.
بعد این مرحله این نتایج در چندین دانشگاه و چند کشور و چندین تیم مختلف انجام و سپس مطالعات مختلف متاانالیز ( انالیز چندید مطالعه در یک جا) شده و تازه بعد از اخذ مجوز از کمیته های مجرب مطالب وارد کتاب شده و بقیه پزشکان در این صورت می توانند از این روش استفاده بالینی بدون اخذ رضایت نامه کتبی کنند.
بخاطر این امر است که این روشها قابل توصیه وسط پزشکان فعلا نیست . والا واقعا شما فکر می کنید بنده فوق تخصص قلب که ۱۵ سال است طبابت میکنم و روزانه بیش از ۵۰ بیمار قلبی ویزیت کرده و با انها هم صحبت هستم از این درمانه بی اطلاع هستم ؟!!!!
با یک جستجوی ساده در اینترنت صدها نسخه این چنینی را در سایت های غیر علمی ،غیر تخصصی ، بدون مسئولیت پاسخ دهی در مراجع قضایی و تبلیغاتی و … پیدا میشود ولی اگر بنده پزشک از این روشها بدون مجوز کمیته اخلاق پژوهشی دانشگاه و رضایت محضری رسمی یارضایت کتبی با اثر انگشت بیمار استفاده کنم و منجر به عوارض بیمار شود در مجامع قانونی محکوم شده و باید جبران خسارت کرده یا دیه پرداخت کنم. در حالیکه درمانهای مرسوم تایید شده در مطالعات بالینی (= علم) این چنین عواقبی را ندارد.
ضمنا مد نظر داشته باشید که هر درمانی نتایج ، فواید ، عوارض وعواقب خاص خود را دارد و در همه بیماران مفید واقع نشده و در برخی عارضه می دهد. اما اگر علم امار نشان دهد که نسبت به عدم درمان یا نسبت به درمانهای قدیمی درصد بیشتری از بیماران سود میبرند، حتی در صورتیکه درصد کمی زیان ببینند این روش درمانی مورد پذیرش قرار خواهد گرفت ( با شرایط فوق الذکر)
یک مثال ساده از زندگی روزمره برای مقایسه و فهم مطلب :
۱-رفتن به مسافرت در عید حتما خطرات جاده ای خود را دارد. ایا شما با در نظر گرفتن احتمال تصاذف ، در ایام عید توصیه می کنید هیچ کس مسافرت نرود؟ (یعنی مثلا در مورد بحث فوق با احتمال عوارض یا مرگ حین عمل جراحی قلب باز به همه توصیه کنیم کسی جراحی باز قلبی انجام ندهد؟)
۲- حال که مسافرت عید خوب است حتی با در نظر گرفتن عوارض احتمالی ایا حتی با وجود بارش برف ، باز هم به مسافرت جاده ای برویم؟؟ ( یعنی مثلا در مورد بحث فوق باگراحتمال عوارض یا مرگ حین عمل جراحی قلب بالا است باز به پزشک اصرار کنیم چرا من را نیزپ مثل فلان همسایه ام که عمل کرده اید جراحی نمی کنید ؟)
۳- در همان روز برفی اگر نه به قصد گردش و تفریح بلکه اگر کار خیلی مهمی داشته باشید مثلا یک کار اداری که باید در همان زمان انجام شود والا متضرر میشوید یا مثلا امتحانی که سالی یکبار انجام می شود و عدم شرکت یعنی یکسال عقب افتادن ، ایا در همان روز برفی با وجود خطر زیاد تصادف و… به مسافرت جاده ای نمی روید؟؟؟ ( یعنی مثلا در مورد بحث فوق
در بیمار بسیار پر خطر در صورت عدم جراحی ، آیا احتمال عوارض یا مرگ حین عمل جراحی قلب را هر چند بیشتر از حد نرمال باشد می پذیرید یا به مرگ بدون رضایت به جراحی می اندیشید؟ )
تصمیم شما در موارد فوق می تواند روش درمانی مناسب شما را مشخص کرده و راهنمایی برای پزشک معالجتان باشد.
اما توصیه اخر بنده :
اگر تمایل به استفاده از داروهای گیاهی یا روشهای غیر معمول مثل طب سنتی و هومیوپاتی و یوگا و انرژی درمانی و …. در درمان تنگی عروق قلب ( کرونری) و یا نارسایی قلبی دارید اولا با پزشک خود در مورد این درمان ها و تمایلتان صحبت کرده و خطر تاخیر جراحی یا انژیوپلاستی _ انژیوگرافی و تعبیه استنت ) رابپرسید . دوم در میزان استفاده از این داروها اغراق نکنید و سوم ومهمتر از همه خود را محروم از درمانهای استاندارد و جهانی این بیماری مثل اسپرین و استاتین ها ( مثل اتورواستاتین و رزوواستاتین و … ) و بتابلوکرها و نیترات ها و … نکنید و درمانهای دیگر را بعنوان مکمل این درمان استفاده کنید
امیدوارم مفید واقع شده باشد.
بهمن ۴, ۱۳۹۸ در t ۱۴:۳۵ ·
سلام
بنظر شما استفاده از داروهای گیاهی همزمان با داروهای گیاهی در درمان گرفتگی عروق یا نارسایی قلبی ،مشکل ساز نمی باشد؟
بهمن ۴, ۱۳۹۸ در t ۱۴:۴۰ ·
سلام
سوال خیلی کلی است و من در مقاله بطور مبثوت سعی کردم جایگاه درمان گیاهی و یا انرژی درمانی و همئوپاتی در بیماران قلبی و گرفتگی عروق و نارسایی قلب توضیح دهم.
ولی پاسخ به سوال شما مشکل است چرا که ترکیب داروی گیاهی و نوع و شدت بیماری قلبی مشخص نیست.
نمی خواهم مخالفت کامل کنم. از نظر بنده بسیاری از داروهای گیاهی که شما می فرمایید جزو توصیه های رژیم غذایی سالم هم می تواند باشد.