عید نوروز و بیماران قلبی:

عید نوروز  و بیماران قلبی:

عید همیشه زیباست اما چند تغییر در زندگی روزمره بیماران قلبی عروقی مثل بیماران مبتلا به فشار خون ، نارسایی قلبی ، تنگی یا انسداد عروق کرونر قلب و بیماران با مشکلات مهم دریچه ای قلب  یا آریتمی قلبی میتواند مشکل ساز بوده و ایام خوش عید را با مشکل و دردسر مواجه کرده و تقارن آن با تعطیلات نوروزی مشکل را دو چندان کند.

این مشکلات را در چند سر فصل بررسی خواهیم کرد:

۱- دید وبازدیدهای سال نو
۲- رعایت اعتدال در مصرف مواد غذایی و شیرینی جات
۳- مصرف آجیل دربیماران  قلبی
۴- سفر  بیماران قلبی عروق

دید وبازدیدهای سال نو :

میهمان رفتن و آمدن ایام عید  اگربا هدف سله ارحام  و فراموش کردن کدورت ها  وسبک کردن بار غصه های خود و دیگران انجام شود منجر به کاهش تنش های روحی و بهبود وضعیت جسمانی فرد و کاهش عوارض قلبی و عروقی میگردد.

بیماران قلبی عروقی دچار نارسایی قلب یا تنگی عروق کرونری  باید از خستگی مفرط پرهیز کرده و با برنامه متعادل به دید و بازدید بروند . درصورتیکه پزشک معالج محدودیت فعالیتی  در نظر نگرفته باشد  بالا رفتن از پله و پیاده روی در حدی که منجر به احساس خستگی شدید و یا درد سینه وتنگی نفس نشود،ایرادی نداشته  و  حتی مفید هم خواهد بود. بطوریکه پیاده روی در هوای پاک روزانه بیش از زنیم ساعت  برای حفظ سلامتی به همه افراد توصیه میشود

رعایت اعتدال در مصرف مواد غذایی به همه افراد دچار زمینه بیماری قلبی و عروقی توصیه میشود،وعده های غذایی سنگین و چرب منجر به افزایش خطر سکته قلبی و تشدید نارسایی قلبی میگردد. تا جایی که ممکن است شیرینی های خامه ای و چرب، فراورده های  نمکی، نوشابه های گازدار و نیزاز تنقلات کم ارزش تغذیه ای کمتر مصرف شود.

اسراف در مصرف شکلات های کاکائو وبرخی  نوشیدنی های حاوی کافئین مثل قهوه و نسکافه ، نوشیدن چای پررنگ یا کهنه دم ویا الکل منجر به افزایش ضربان قلب (تاکی کاردی)  و بروز یا تشدید  نامنظمی ضربان قلب ( آریتمی )  میشود.

هرچند خوردن شکلات ممکن است خطر سکته مغزی و تنگی شریانهای کرونری و نیز فشار خون را کاهش دهد،  اما مصرف بی رویه شکلات می تواند منجر به بیماری های دیگر از جمله  افزایش ضربان قلب (تاکی کاردی)  و بروز نامنظمی ضربان قلب ( آریتمی )، خطر افزایش وزن و دیابت نوع ۲   شود. قطعا راههای بهتری از مصرف کاکائو برای پیشگیری از  بیماری عروق قلب وجود دارد.

مصرف آجیل دربیماران  قلبی :

مصرف روزانه ۲۵ گرم مغزهای آجیلی مثل گردو، بادام، پسته ، فندق ، بادام زمینی می تواند از ابتلای افراد به چاقی، بیماری‌های قلبی و دیابت جلوگیری ‌کند.  بنابراین خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را در افراد مبتلا به سندرم متابولیک (چاقی شکمی ، قند خون بالا و فشار خون بالا)  کاهش می یابد. خوردن حدود ۲۵گرم آجیل در روز، گرسنگی را برطرف و به کاهش وزن، فشارخون و میانگین قند خون که همگی از عوامل خطرناک ابتلا به بیماری‌های قلبی است، کمک می‌کند. خوردن آجیل با افزایش میانگین هورمون سرتونین ( هورمونی که باعث کاهش اشتها و افزایش حس خوشحالی می‌شود ) در بهبود روحیه وایجاد نشاط مفید است.

اما …..  اولا آجیل ها پر انر‍ی بوده و مصرف بیش از حد آن موجب چاقی و تشدید مشکلات  خواهد شد. دوما نمک موجود در آجیل موجب افزایش فشار خون می شود و زمینه تشدید بیماری فشار خون بالا و عدم کنترل فشار خون با داروهای مصرفی معمول و روزانه بیمار و نیز  ایجاد پرفشاری خون و بیماری های قلبی- عروقی  می شود.

پس منظور فقط و فقط مصرف  محدود و کم از  آجیل‌های خام و بی‌نمک است.

گردو  در  کاهش کلسترول بد یا LDL موثر است.  بالا بودن کلسترول بد(LDL) یکی از عوامل اولیه در پیدایش بیماری های قلبی می باشد لذا از این جهت چنین به نظر می رسد که قابلیت مغزهای آجیلی از جمله گردو با  کاهش کلسترول نامطلوب(LDL ) بر سلامت قلب موثر است.

همچنین بیماران نارسایی کلیه و دیالیزی‌ها بدلیل احتمال هیپرکالمی (پتاسیم بالای سرم )   تا حد امکان آجیل( مغزهی آجیلی و نیز کشمش و خرما و … )  نخورند و در صورت تمایل به مصرف آن از آجیل‌های بی‌نمک و تازه  و نزدیک به زمان دیالیز انجام دهند تا پتاسیم  آجیل با دیالیز  از بدنشان خارج شود. همچنین  میوه‌هایی مانند پرتقال، لیموشیرین، نارنگی و گوجه فرنگی  پتاسیم زیادی دارند بنابراین بیماران دیالیزی باید در مصرف این میوه‌ها افراط نکرده  و لازم است روزانه یک پرتقال یا یک لیمو شیرین مصرف کنند .

سفر  بیماران قلبی عروقی:

بیماران حتما  داروهای خود را با خودهمراه داشته باشند و ترجیحا داروها را در دو یا سه مکان مختلف و بیشتر از مورد نیاز  به همراه  ببرند.

رژیم غذایی توصیه شده خود را رعایت کرده و از از مصرف غذا ها و آشامیدنی های غیر بهداشتی در بین راه حتی الامکان خوداری کنند.

لازم است بیماران ساعت خواب و استراحت منظمی داشته باشند و از کم خوابی و خستگی شدید پرهیز کنند

از مسافرت طولانی مدت پرهیز کرده و اگر  با وسیله شخصی سفر میکنند در بین راه برای تحرک عضلات، رفع خستگی و به گردش در اوردن خون در پا ها برای جلوگیری از لخته خون در اندام  )DVT(  و مصرف آب سالم و کافی توقف واستراحت نمایند.

مسلما هر چه به مناطق کوهستانی می‌رویم فشار هوا و اکسیژن کم می‌شود به همین دلیل بیماران قلبی که مشکلات ریوی و تنفسی دارند را با مشکل مواجه می‌کند ولی هر چه این افراد به سمت دریا سفر کنند برای انان مطلوب‌تر خواهد بود چرا که فشاراکسیژن در مناطق جنوبی و سواحل دریا بیشتر است.

کدام  بیماران  قلبی  نباید با هواپیما سفر کنند؟ (برای اطلاعات بیشتر کلیک کنید)

مبتلایان به انفارکتوس میوکارد(myocardial infarction) در شش روز نخست بروز بیماری اجازه مسافرت هوایی ندارند و یک هفته پس از سکته ی قلبی هم در صورت فقدان مشکل و با اجازه پزشک ، اجازه پرواز دارند.

آنژین ‌های ناپایدار به هیچ وجه اجازه پرواز با هواپیما  را تا تثبیت وضعیت و کنترل کامل درد  ندارند، اما بیماران با  آنژین صدری پایدار (درد قفسه سینه مزمن )  اگر بیمار  با دریافت دارو تحت کنترل باشد، پرواز بلامانع است.

افراد مبتلا به ادم ریه (Pulmonary edema) تا پیش از بهبود کامل ادم ریه  مجاز به پرواز نیستند.

بعد از جراحی بازعروق  قلب  تا  ۹ روز اجازه پرواز داده نمی‌ شود.

بیماران  با تعویض دریچه قلب برای ۱۰ تا ۲۱ روز ممنوعیت مسافرت هوایی وجود دارد.

آنژیوگرافی عروق کرونر تا ۲۴ ساعت و آنژیوپلاستی تا ۴۸ ساعت  ممنوعیت مسافرت هوایی وجود دارد .

افراد مبتلا به ترومبوفلبیت (thrombophlebitis) فعال اندام تحتانی تا پیش ازترقیق مناسب خون با آنتی کواگولان ها(داروهای ضد انعقادی)   و  برطرف شدن امکان بروزعارضه اجازه پرواز داده نمی ‌شود. مسافرت هوایی برای این افراد در صورتی بلامانع خواهد بود که وضعیت جسمی بیمار مناسب بوده و نیازی به دریافت داروهای آنتی کوآگولان تزریقی نداشته باشند.

نوشتن یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*


شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: