جراحی باز عروق کرونر (بای ‌پس) یا آنژیوپلاستی (PCI) ؟ کدام بهتر است؟

کدام بهتر است ؟ جراحی باز پیوند عروق قلب  (بای ‌پس کرونری ) یا آنژیوپلاستی (PCI)  برای درمان انسداد ویا تنگی عروق کرونری  قلب .

درمان انسداد یا تنگی عروق کرونری قلب ، کلا سه راه دارد، که مهمترین راه درمان هنوز دارو درمانی است. اما گاهی  وقتی رگ ‌های قلب دچار گرفتگی شدید یا جدید  می ‌شوند، متخصصین قلب و عروق، دو راه درمان مداخله ای  پیش ‌رو دارند: اولین راه که قدیمی تر است، انجام عمل  جراحی باز قلبی (بای ‌پس کرونری CABG  )  است. گزینه دیگر هم که در سال‌ های اخیر معرفی  شده، آنژیوپلاستی بعد از آنژیوگرافی  است که به این دلیل  که در این روش احتیاج به عمل باز قلب از بین می ‌رود و کمتر تهاجمی است،  روش انتخابی در موارد ممکنه است ولی در همه بیماران مقدور نمی باشد که در این موارد از همان جراحی باز پیوند عروق قلبی (بای ‌پس )  استفاده می شود. 

 سکته قلبی

۱- روش مداخله ای ( اینترونشنال) غیر تهاجمی یا همان انژیوپلاستی یا  PCI  : در آنژیوپلاستی که برخی افراد آن را با نام بالون زدن  یا استنت گذاری (فنر گذاشتن)  می ‌نامند، پزشکان بعد از آنژیوگرافی ،  بالونی تنها یا بالونی که روی آن استنت قرار دارد  را وارد رگ‌  قلب (عروق کرونر) کرده و در محل  مسدود رگ تعبیه  می‌ کنند و با این کار سبب کاهش  انسداد  رگ شده، در نتیجه خون دوباره در رگ ‌ها به جریان درمی‌آید.  بالون با کمپرس و چسباندن پلاک های آترواسکلروتیک موجب رفع تنگی میشود و استنت‌ها، تورینه های  فنری کوچکی هستند که مانند یک ستون در رگ ‌ها کار گذاشته می ‌شوند تا مانع برگشت  دیواره رگ و انسداد مجدد  آن شوند و بدین ترتیب احتمال تنگی مجدد در اینده  کمتر می شود.

                                                        بالون

اوایل فقط بالون در دسترس بود که با توجه به عود مکرر تنگی ها ، استنت ها یا همان فنرهای داخل عروقی ابداع شدند. امروزه در موارد خاص و نادری فقط از بالون داخل کرونری استفاده می شود و در اغلب موارد بعد از بالون زدن (یا همراه با بالون زدن) استنت داخل کرونرقلب  تعبیه می شود.

استنت

۲- روش جراحی CABG یا پیوند بای ‌پس عروق کرونر قلب:

 یک عمل جراحی باز است که در آن، از یکی از وریدهای  پا  یا شریانهای دست یا سینه ای که به عضلات خون می ‌رساند، برداشته شده و یک سر‌ آن را به آئورت و سر دیگر آن را به پشت قسمت مسدود شده ی قلب، پیوند می ‌زنند.  این روش معمولا در افرادی استفاده می ‌شود که بیش از دو یا هر سه رگ اصلی کرونر آن ها تنگی ‌های وسیع به خصوص در قسمت ‌های ابتدایی رگ دارد.

اما در افرادی که یک یا دو رگ از رگ‌ قلب (کرونری )  مسدود شده و اندازه (طول ضایعه)  و یا  محل آن انسداد برای آنژیوپلاستی  نا مناسب است، انجام می گیرد . اما  در صورت مناسب بودن ضایعه، آنژیوپلاستی که در طی آن   بالون ‌می ‌زنند و سپس در اغلب موارد  استنت می‌ گذارند، روش درمانی مناسبی است.

 برای بیماران همیشه این  سوال مطرح است  که بین روش ‌های درمانی جراحی باز قلبی  (بای ‌پس) ودرمان غیر تهاجمی به روش  آنژیوگرافی  (آنژیوپلاستی یا PCI) ‌، انتخاب کدام بهتر و عاقلانه‌ تر است تا کمترین مشکل و عوارض جانبی را برای بیمار در پی داشته باشد و احتمال برگشت ‌پذیری بیماری را هم به حداقل برساند؟

در آنژیوگرافی مشخص می‌ شود که کدام بیمار برای عمل جراحی قلب باز و کدام بیمار برای استنت گذاری  مناسب ‌تر است و این بستگی به تعداد و نیز قسمتی از رگ‌ های کرونر دارد که مسدود شده است.

                                     

بطور مثال اگر یک یا دو رگ از سه رگ اصلی کرونری مسدود شده باشد و درگیری در ناحیه ابتدایی رگ یا در محل دوشاخه شدن نباشد،  آنژیوپلاستی با بالون و استنت گذاری ارجح تر است اما اگر هر سه رگ اصلی گرفتار شده باشد بویژه در بیماران دیابتی  یا درگیری تنه اصلی منشا دو رگ اصلی  (left main artery)  باشد یا در مواردی که فقط یک یا دو  رگ درگیر شده اما درگیری در ناحیه ابتدایی رگ یا در محل دو شاخه شدن رگ باشد یا بدلیل طول زیاد تنگی ویا بدلیل پیچ پیچ بودن مسیر رگ،  برای تعبیه استنت مناسب نباشد  به بیمار توصیه به جراحی باز بای پس قلبی می شود.

 جراحی باز قلب

 در آن دسته از بیماران قلبی که برای رفع انسداد شریان ‌های قلبی انها روش جراحی ارجح تشخیص داده شده اما خود آنها  روش آنژیوپلاستی را برگزیده‌اند، امکان این که مجبور باشند در آینده بعلت عود تنگی ،  مجددا از این روش(آنژیوپلاستی مجدد)  یا روش‌های درمانی دیگر (مثل جراحی باز قلبی)  استفاده کنند، وجود دارد.

علارغم تمام پیشرفتهای علمی ، تجهیزات پزشکی و افزایش تجربه پزشکان ، در برخی  بیماران هنوز هم عمل بای‌ پس قلب بهترین و مناسب ‌ترین گزینه برای باز کردن عروق مسدود قلب است. به همین خاطر بیماران ، قبل از هر تصمیمی باید در مورد اثربخشی بیشتر بای ‌پس و امکان برگشت‌ پذیری بیشتر در روش آنژیوپلاستی فکر  کنند و  بهترین روش را با توجه به شرایط خود  و توصیه پزشکشان  برگزیند. به عبارت دیگر عمل باز قلب بهترین پیشنهادی است که می ‌توان به بیماران دچار انسداد عروق قلبی با درگیری هر سه رگ اصلی ، یا درگیری تنه اصلی منشا  دو رگ اصلی سمت چپ (left main artery)  ، یا در مواردی که فقط یک یا دو  رگ درگیر شده اما درگیری در ناحیه ابتدایی رگ یا در محل دو شاخه شدن رگ باشد یا بدلیل طول زیاد تنگی  یا مسیر پیچ پیچ رگ ، برای تعبیه استنت مناسب نباشد، کرد. مطالعات  در این گروه بیماران نشان داده که احتمال بازگشت تنگی عروق قلب  و احتیاج مجدد به روش ‌های درمانی دیگر(پس از یک سال) در بیمارانی که آنژیوپلاستی کرده‌اند، دو برابر است. و اگر بیماران قلبی می‌خواهند برای دراز مدت  از مشکلات قلبی خلاص شوند باید جراحی باز پیوند عروق (بای پس قلبی ) را بپذیرند (بویژه در بیماران دیابتی) .

طول مدت عمل باز قلب تقریبا ۵ ساعت است که بیمار در تمام این ساعات در بی‌ هوشی کامل به سر می ‌برد. معمولا اگر مشکلی نباشد بعد از یک یا دو روز از ای سی یو به بخش و تقریبا روز سوم تا پنجم مرخص می شود و طی چند هفته  بعد از عمل، او سلامت خود را به دست ‌آورده و فعالیت ‌های روزمره‌اش را از سر می ‌گیرد،

 اما آنژیوپلاستی حدود یک تا دو ساعت طول کشیده و بدون بیهوشی عمومی فقط با بی حسی کشاله ران ( بدون باز کردن قفسه سینه) انجام می شود. بیمارانی که آنژیوپلاستی می ‌شوند، حدودا از ۳ یا ۴ روز بعد از عمل می ‌توانند مانند سابق(اگر در مواردی منع پزشکی  مثل سکته قلبی اخیر یا نارسایی قلبی و… نداشته باشند) به کارهای خود بپردازند.

آنژیوگرافی

با این حال توجه به این نکته مهم است که هر چند، مدت عمل و بهبودی و پشت ‌سر گذاشتن علایم پس از آن، در بای‌ پس بیشتر از آنژیوپلاستی است، اما نتیجه و اثربخشی بای‌ پس قلبی در موارد خاص  ذکر شده، بیشتر می ‌باشد.

 جراحی باز بای پس قلبی

 

 

 

 

 

 

سئوال: چند نوع استنت داریم؟ صرف نظر از مارک و برند آنها در کل دو نوع استنت داریم: دارویی و غیردارویی (ساده).

استنتاستنت

پس کلا از دو نوع استنت ساده(Bear metal stents) و استنت داروئی ( Drug eluting stents) برای آنژیوپلاستی استفاده می شود.

اوایل فقط از بالون داخل رگ کرونری قلب استفاده می شد. با توجه به احتمال برگشت زودرس انسداد بعد چند ساعت تا چند روز، دانشمندان با ابداع استنت ها‌(فنر) موجب کاهش  مشکل انسداد مجدد رگ کرونری قلب بعد از انژیوپلاستی و PCI  شدند. اما هنوز مشکل بزرگی با عنوان تحریک رشد آندوتلیوم رگ بعلت جسم خارجی و انسداد دیررس رگ بعد ۳-۶ ماه وجود داشت. با این هدف دانشمندان با سوار کردن داروهای انتی پرولیفراسیون برود پولیمر و تعبیه انها بروی استنت ها مشکل انسداد دیررس داخل استنت را کاهش دادند.  وقتی که درحوالی  سال ۲۰۰۳ استنت‌ های پوشیده شده با دارو معرفی شدند، انقلابی در درمان غیر جراحی تنگی عروق کرونری قلب محسوب می شد، زیرا اعتقاد پزشکان بر این بود که این فنرهای دارویی کوچک وقتی در رگ‌ ها کار گذاشته می ‌شوند، دارویی از خود ترشح می‌ کنند که باعث جلوگیری از رشد دیواره رگ و در نتیجه پیشگیری از انسداد  دیررس آن می ‌شوند و می ‌توانند آنژیوپلاستی را به عملی اثربخش ‌تر با امکان برگشت ‌پذیری کمتری نسبت به جراحی باز قلب (بای ‌پس کرونری ) تبدیل نمایند، اما تحقیقات و مطالعاتی که درطی چند  سال بعد انجام شد، نشان داد که خطر لخته شدن خون و عوارض جبران ‌ناپذیر آن در بیمارانی که از استنت ‌های دارویی استفاده کرده بودند، برای مدت طولانی تر تا حتی یک سال، افزایش یافت و همین امر باعث شد تا پزشکان در استفاده از این نوع استنت ‌ها، احتیاط بیشتری کنند و فقط در موارد خاص و در بیمارانی که چاره‌ای جز استفاده از استنت دارویی ندارند، از آن استفاده نمایند.

 

سئوال: آیا ممکن است رک کرونری قلب گرفته شده باشد اما درمان آنژیوپلاستی یا جراحی پیشنهاد نشود؟

درمان قلب سه راه دارد که مهمترین راه درمان هنوز دارو است.

در دودسته از بیماران درمان طبی به درمان مداخله ای (آنژیوپلاستی یا جراحی) ترجیح داده می شود. توجه داشته باشید که پزشکان با سبک و سنگین کردن سود نوع درمان با عوارض احتمالی این تصمیم را می گیرند و خیلی سلیقه ای نبوده و معیار های علمی زیادی دارد وبه شدت بیماری کرونری ، مرحله بیماری، علائم بیمار و فانکشن کلاس بیمار،  بیماری های همراه، سن بیمار و…  بستگی دارد که از حوصله و توان این مقاله خارج است و صد  البته به تصمیم و نظر بیمار هم بستگی دارد.

گروه اول بیماران کم خطر تر که درمان طبی دارویی در انها بهتر از قبول ریسک و خطر جراحی باز قلب یا حتی آنژیوگرافی و سپس بالون زدن و تعبیه استنت (اینترونشن PCI)  است .

 دسته دوم  گروهی بیماران پر خطر برای مداخله که  این  بیماران برای آنها  آنژیوپلاستی  و تعبیه استنت  و نیز  عمل جراحی نامناسبند و علارغم بیماری کرونری قلب پر خطر ، بدلیل ریسک بالای مداخله (آنژیوپلاستی یا جراحی) در این بیماران ، درمان دارویی درمان مناسب خواهد بود. خیلی از بیماران فکر می کنند که اگر عمل نشوند و با درمان دارویی شوند به معنی قطع امید پزشکان بوده و  زندگی دیگر تمام شده است در حالیکه اینطور نبوده و پزشکان بر اساس مطالعات قبلی و اندیکاسیون های مشخص علمی،  درمان داروئی را برای بیمار مناسبتر از هر مداخله ای میدانند .

در برخی موارد این چنینی ، درمانهای جایگزین مثل  بازتوانی قلب  بویژه  با روش  فشارنده متناوب تقویت شده خارجی (EECP ) مناسب است.  با پزشک خود در این مورد مشورت کنید .

 

عوارض درمانهای مداخله ای:

آنژیوپلاستی :

شایعترین عارضه آن خونریزی از محل رگ گیری (کشاله ران) است که با رعایت توصیه های شده پیشگیری می شود.

انسداد مجدد داخل استنت نیز مهم است.و به دو دلیل رخ می دهد: ۱) انسداد ناگهانی داخل استنت بدلیل تشکیل لخته با تحریک جسم خارجی (استنت فلزی )، که در استنت های داروئی طولانی مدت تر است.  علائم آن درد سینه ناگهانی مثل سکته قلبی است که باید سریعا و بدون درنگ به بیمارستان مراجعه کرد . اتلاف وقت با امید بهبودی درد یا مصرف پرل زیر زبانی تی ان جی  TNG)) به صلاح نیست.و با مصرف طولانی مدت و منظم روزانه  آسپرین و کلوپیدوگرل (پلاویکس، اسویکس و …) قابل پیشگیری است.  ۲) انسداد تدریجی و رشد اندوتلیوم عروق کرونری . که پدیده ای تدریجی بوده با درد سینه فعالیتی (آنژین) پیشرونده طی چندین ماه رخ مشخص می شود و در استنت های ساده غیر داروئی شایعتر از استنت های داروئی است

یکی از عوارض‌ دیگر  آنژیوپلاستی این است که اگر پزشک تبحر کافی نداشته باشد، طی فشاری که توسط بالون به رگ وارد می ‌شود، رگ پاره می‌ شود که البته در بیمارستان ‌هایی که آنژیوپلاستی انجام می ‌شود پزشک  جراح قلب آماده‌ است  تا در صورت نیاز بیمار فورا به اتاق عمل انتقال یابد.

جراحی:

از عوارض روش قلب باز هم این است که ممکن است رگ ‌ها خوب به هم پیوند نخورند، و جریان بر قرار نگردد که با عدم بهبود درد بعد جراحی یا حتی بروز سکته قلبی حین عمل ، مشخص می شود. گاهی علارغم پیوند موفق عروق به کرونر ، بعد از مدتی رگ پیوندی بسته می شود که با درد سینه راجعه فعالیتی مشخص می شود. عفونت محل جراحی (عفونت بافت نرم )  ونیز عفونت استخوان سینه (استئومیلیت) نیز ممکن است دیده شود. برخی موارد حین دستکاری عروق ، یک پلاک آترواسکلروز از جدار رگ کنده شده و با جریان خون به مغز رسیده و موجب سکته مفزی می شود. همچنین جراحی‌ بازقلبی ، بار روانی زیادی را برای بیمار به همراه دارد  و ممکن است موجب بروز افسردگی بعد جراحی شود.  وضعیت عمومی بیمار پس از عمل و بهبود و ترمیم زخم‌ ها و برگشت به شغل اولیه، از دیگر مشکلات بیماران بعد از جراحی‌های باز قفسه سینه است.

 

215 comments

  1. باسلام
    ممنون از مطالب مفیدتون،مادرم دو هفته است آنژیوپلاستی کردن اما متاسفانه بعد آنژیو در ناحیه کتف درد شدیدی احساس میکنن درد به مهره های کمر هم سرایت کرده،با پزشک خودشون مشورت کردن گفتن که این مشکل از آنژیو نیست آیا واقعا این درد ها ربطی به آنژیو نداره؟؟؟اخه قبل از آنژیو این درد ها را نداشتن،ممنون میشم اگه بتونید راهنمایی کنید.

    • سلام
      مهم معاینه بیمار است.
      اگر منشا درد قلبی نباشد مهم نبوده و باید سایر علل مثل دردهای عضلانی بررسی شود.

  2. لطفا توضیحاتی راجع به آنژیوگرافی بفرمایید

    http://www.neissary.blogfa.com

  3. سلام و عرض تبریک سال نو به شما مدیریت محترم سایت و همکارانتان . من حدود ۴ سال پیش انژیو گرافی کردم و یکی از رگهای قلبم که حدود ۹۰ درصد گرفتگی داشت با استنت باز شد . گاهی احساس تنگی نفس می کنم ( ابته موقتی ) و از اینکه بخواهم دوباره انژیو بشم نگرانم . البته همه توصیه های پزشکم را رعایت می کنم و همواره سعی می کنم پرهیز غذایی داشته باشم . میشه لطفا من را راهنمایی کنید . ایا استنت قلبی یک روش مطلوب و دائمی است و بیمارانی که این روش را اعمال کرده اند آیا در نهایت با پس می شوند و استنت قلبی یک نوع درمان موقتیاست و استنت قلبی عمر مفید دارد مثلا ۴ یا ۵ سال ؟ ممنون میشوم چنانچه پاسخ من را با ایمیلم ارسال فرمائید با سپاس فراوان

    • سلام
      در صورت انتخاب درست این روش درمانی ، استنت داخل کرونری، یک روش دائمی است به شرطی که عارضه دار نشود :
      http://galb.ir/archives/775
      ولی در نظر داشتن چند نقطه لازم است:
      ۱- امکان عارضه انسداد زودرس و یا دیررس داخل استنت کرونری قلب تا۲ تا ۶ ماه برای استنت معمولی و تا یک تا دو سال برای استنت های داروئی وجود دارد . بعد از این مدت دیگر تقریبا استنت جزئی از دیواره رگ محسوب می شود.
      ۲- آترواسکلروز یک پدیده منتشر بوده و استنت فقط یک ناحیه انسداد شدید و بحرانی را درمان می کند. امکان تشدید انسداد در بقیه نواحی رگ همچنان وجود دارد.

  4. با سلام. من ۵ هفته پیش انژیو پلاستی شدم وفنر گذاشتم. سوال من این است که تا چند کیلو میتوانم وزنی
    را بلند کنم.؟ اگر مجبور شدم چه اتفاقی می افتد؟

    • سلام مشکل مهمی نیست .
      فقط بیش از حد توان بلند نکنید.

  5. با سلام
    می خواستم سوال کنم آیا کسی که ۱۰ سال است استنت گذاشته باید آن را تعویض کند یا خیر ؟
    آیا استنت دائمی می باشد یا بعد از مدت زمانی کارآیی خود را از دست می دهد ؟؟؟؟
    با تشکر

    • سلام
      نه ، استنت داخل رگ کرونری قابل تعویض و … نیست. و نیاز یهم به اینکار نیست. استنت معمولی بعد ۱-۶ ماه و استنت داروئی بعد ۶-۲۴ ماه دیگر جزیی از ساختمان رگ محسوب می شود.( پشت آندوتلیوم رگ می ماند.)

  6. سلام خسته نباشید از اینکه جوابگوی سوالات ماهستید ممنون.دربیماری که بای پس قلبی از ورید پا استفادهمیشه عمر مفید رگ چقدره.آیا فرقی با رگ سینه ای داره؟اگر بعداز مدتی دچار مشکل انسداد یا عوارض دیگری شد قابل اصلاح هست یا خیر؟

    • سلام
      عمر تقریبی گرافت های وریدی حدود ۱۰ سال است اما از چند هفته تا بیش از ۲۰ سال هم می تواند باشد.
      شریان پستانی (رک سینه ای) عمر بسیار بالاتری دارد .
      اگر بعداز مدتی گرافت ها دچار مشکل انسداد یا عوارض دیگری شد قابل اصلاح نیستند ولی می شود با بالون یک رگ اصلی یا پیوندی را باز کرد یا جراحی مجدد بای پس قلبی انجام داد

  7. سلام خسته نباشید
    میخاستم بدونم چرا پدرم پس از ۸ساعت آنژیو پلاست ( ۳تا فنر)(و۱ بالن)دچار ایست نفس وبد از احیا شدن دچار تنگی نفس شده وبا کمک دستگاه نفس میکشه . و پس از ۳ روز پلا کتهای خون به ۴۲۰۰۰ رسیده و از بینیش خون میاد ؟ و الان ۲ واحد خون و پلاکت زدن و خون ریزی قط شده الان

    • سلام
      از این عارضه ناشایع پیش آمده متاسفام.
      مطمئن هستم پزشکتان تمام تلاش خود را کرده.
      این عارضه دلایل متعددی دارد. نمی توانم از پشت اینترنت و بدون اطلاع از پرونده بیمار نظر درست و کارشناسی بدهم.
      آرزوی بهبودی و سلامت برای ایشان دارم.

  8. سلام روزتون به خیر
    سوالی داشتم،پدر من هفته گذشته دچار درد در قفسه سینه شد و حالت تهوع و …. ابتدا فکر میکرد مشکل معده دارد وقتی به بیمارستان مراجعه کردیم گفتند سکته کوچکی کرده اما بعد از اکو و انژیو امروز گفتند که ٣تا از رگها ، ٢تا اصلی یکی ١٠٠ درصد و دیگری ٩٩ درصد بسته است و رگ فرعی ۶٠-٧٠ درصد . قرار بود استنت بگذارند اما بعد اعلام کردند که امکانش نیست ( در توضیح گفتند نوع چربی لزج است و ممکن است بعد از این کار ٢ باره گرفتگی ایجاد شود و بهتر است عمل قلب باز انجام گیرد) اما با ٢ پزشک دیگر که صحبت کردیم یکی جراحی را تایید کرد و دیگری گفت به دلیل سن کم بیمار(۴٨) من ترجیح می دهم شانس استند را از او نگیرم و امتحان کنم و نیز گفت دکتر بیمارستان همینجوری نمیتواند بگو ید که امکانش نیست میخواستم نظر شما را در این باره بدانم؟!
    با تشکر

    • سلام
      بدون رویت فیلم آنژیوگرافی نظر دادن غیر ممکن است.
      گاهی تصمیم گیری کمی مشکل و وابسته به سلیقه و توانایی پزشک و نیز نظر بیمار است.
      ولی بطور کلی ، در درگیری سه رگ احتمالا جراحی بای پس باز قلب ( CABG ) بهتر باشد.

  9. با سلام.
    پدر من ۲تا رگشون گرفته و دیابتی هم هستند. دکتر بالون میگه میشه بازش کرد. و دکتر جراح هم میگه عمل کنید.
    حالا من چیکار کنم عمل یا بالون؟

    • سلام
      در صورت امکان ، باز کردن با استنت (بالون زدن و گذاشتن فنر !! به اصطلاح عامیانه ) برای بیمار راحتتر بوده و عوارض کمتری دارد. هر چند احتمال بسته شدن مجدد کمی بیشتر از روش جراحی است.

  10. باعرض سلام وخسته نباشید مادرم تقریبا ۴سال پیش عمل باز قلب انجام داد اما از حدود یک ماه پیش دچار مشکل گردید که پس از مراجعه به پزشک اعلام نمودند که رگها دوباره مسدود و میبایست فنر زده شود که بعد از انجام عمل استنت پزشک مربوطه اعلام داشت که رگهای پیوندی باز نمیشوند و میبایست درمان داروی شوند با این مقدمه خواهشمند است به سوالات اینجانب جواب دهید۱-دراین خصوص ایا میتوان دوباره عمل باز انجام داد(سن بیمار ۶۶ سال)۲-درمان دارویی تا چه حد جواب میدهد۳-با توجه به اینکه اعمال کذشته (عمل باز و استنت)درشهرشتان کرمان انجام گرفته بهتر نیست که برای ادامه درمان به تهران مراجعه شود۴-خواهشمند است در این خصوص ما را ارشاد و راهنمایی فرمایید

    • سلام
      جراحی مجدد امکان پذیر است اما باید سود کافی داشته باشد که بر اساس برخی معیار ها توسط پزشک معالج تعیین می شود.
      درمان دارویی گاهی کاملا موثر بوده و بهترین گزینه ( با توجه به سود و خطر سایر درمان ها ) می باشد.
      در مورد مشورت با پزشک دیگر نظری ندارم به هر حال می توانید فیلم آنژیوگرافی را به یک همکار دیگر نشان دهید.

  11. با درود
    من ۵/۵/۹۱ عمل باز قلب انجام دادم . می خواهم بدانم آیا می توانم فوتبال . کوه نوردی بروم یا نه؟
    ممنون از پاسختان

    • سلام
      بله ورزش با شدت معمول بلامانع بوده و توصیه هم می شود ولی نه ورزش های شدید.

      • سلام . مادرم حدود۴ماهه که عمل قلب باز انجام داده و الان مدتی است که دچار افسردگی شده. چه کار می تونم برایش بکنم؟

        • سلام
          با توجه به طول کشیدن علائم ، بهتر است طی مشاوره با یک روانشناس یا روانپزشک تحت درمان قرار گیرد.

  12. با سلام خسته نباشید
    بنده ۴۲ سال سن دارم, ۱۵ سال هست که دونده و کوهنورد بودم , سال گذشته از قرص ویاگرا استفاده کردم وظاهرا یک حمله ی خفیف به نده دست داد که متوجه نشده ام, و روز بعد در یک هوای برفی ۱۲ کیلومتر دویدم, و به خاطر احساس درد خفیف در شب روز بعد به پزشک قلب مراجعه نمودم که تشخیص این بود : یکی از عروق کرونر ۹۰% و یکی دیگر ۵۰% گرفتگی به علت لخته خون , و برای درمان اقدام کرده و با تشخیص پزشک ۳ عدد استنت دارویی گذاشتم,در اردیبهشت۹۱ .
    اولا یک ماه قبل از ای حادثه چکاپ سالانه قلب در نزد متخصص انجام داده و به گفته ایشان صدرصد سالم و طبیعی بودم, حال باتوجه به اینکه بنده نه بیماری فشار خون نه دیابت نه سابقه ژنتیکی نداشته ام و رژیم سرشار از فیبر و گیاهی و عاری از نمک و چربی زیاد دارم و همچنان ورزشم را ادامه میدهم البته سبکتر ( روزانه ۶ در مدت یک ساعت میدوم و به هیچ وجه اذیت نمیشوم) آیا باز در معرض خطر جدی میباشم؟ آیا بعدا نیاز به عمل باز هست؟. استنت ها معمولا با این شرایط چقدر کار میکنند.؟ آیا ورزش را ادامه بدهم ؟ چه مقدار؟

  13. با سلام و تشکر از سایت مفید وخوبتان همسر من یک سال پیش بدون هیچ علامتی صرفا جهت چک به پزشک مراجعه کرد که اکو هولتر سالم بوده ولی تست ورزش مثبت بوده سی تی انژیو وسپس انژیو انجام داده وگرفتگی در نواحی متعدد سه رگ بالای ۷۰ درصد وانتهای LAD ۹۰درصد تشخیص داده شد وگزینه ۶ استنت یا بای پاس مطرح شد وبا توجه به گرفتگی انتهای رگ و شرایط سنی ۴۰ سال استنت گذاری ارجح بود ولی همسرم هیچکدام را نپذیرفت و درمان دارویی همراه با درمان سنتی مانند زالو درمانی و استفاده از قطره اشتراوس را برگزید حال بع از یک سال برای بررسی نتیجه مجددا انژیو گرافی انجام داده تا در صورت لزوم استنتگذاری شود نتیجه انکه پزشک تشخیص داد که یک رگ با بالون حل شد ودو رگ دیگر با ۳ استنت باریک حل شده و خوشحال از اینکه انژیو جدید که در بیمارستان دی انجام شد بدلیل واضح بودن دستگاه ها نسبت به قبلی که در لاله انجام شد مشکل را به این شدت نشان نداده حالسوال من این است ایااین نمیتواند بدلیل رژیم غذایی و درمان دارویی و طب سنتی باشد که این پلاک ها جذب شده باشند و اینکه میتوان بعد از استنت گذاری که ۴ روز گذشته مجددا زالو درمانی انجام داد ?وایا امکانپذیر است انژیو گرافی بادستگاههای مختلف نتایج متفاوتی نشان دهد?واینکه مصرف الکل چه میزان برای این بیماران مضر است ? با سپاس فراوان

    • سلام
      آترواسکلروز ( تصلب شریان ها ) یک پدیده دینامیک بوده و با رژیم غذایی و درمان کاهش و با عدم رعایت اصول صحیح زندگی تشدید می یابد.
      با توجه به داروهای ضد پلاکتی دریافتی زالو درمانی ممکن است با عوارض همراه باشد توصیه نمی کنم.
      الکل ممکن است موجب پیشرفت بیماری قلبی شود .

  14. سلام ، شبتون بخیر
    دکتر بدرم امروز انزیوکرافی انجام داد, دکترش کفت سه رک اصلی بسته شده، خوندن این مقاله و کامنتها تونست به بیشتر سؤالای من جواب بده
    اما یه سؤال ذهنمو مشغول کرده که فراموش کردم از دکترش ببرسم ، خون دماغ شدن مکرر بدرم بخاطر مشکل قلبی هستش!!؟؟؟
    ممنون میشم اکر کمی توجیحم کنید

    • سلام
      ربط مستقیم به قلب ندارد اما با توجه به استفاده از داروهای ضد پلاکتی مثل آسپرین ASA‌ و کلوپیدوگرل ( پلاویکس یا اسویکس و .. ) بند آمدن خون دیر هنگام خواهد بود.
      اگر مکرر خونریزی از بینی دارد شاید یکی از عروق بینی سطحی شده و نیاز به سوزاندن داشته باشد . با یک متخصص گوش و حلق و بینی مشورت کنید.

  15. آیا اسکن قلب می تونه تعداد رگ های گرفته شده رو مشخص کنه؟چون با دیدن اسکن قلب دکتر گفت یکی از رگ ها فقط گرفته شده. ممنون میشم جواب بدبد.

    • تست ورزش خیر ولی اسکن به تعیین آناتومی کمک میکند.

  16. سلام بسیار بسیار ممنونم که به سوال های ما جواب می دید و امیدوارم که هرچه زودتر به سوال من هم پاسخ دهید.
    پدر من با سن ۵۳ سال, ورزشکار,بدون داشتن قند,فشار خون, چربی دچار گرفتگی یکی از رگ های قلب شدند و سیگاری هم نیستند.دکتر گفته که فنر باید داخل رگ قرار بدند.آیا آنژیوپلاستی خطرناک نیست؟ اینکه احتمال انسداد دوباره رگ وجود داره, آیا اگر بیمار تمامی موارد را رعایت بکند باز هم انسداد ایجاد می شه؟ یعنی انسداد بدون هیچ دلیل و شرایط انسداد دوباره می تونه بسته بشه؟لطفا راهنماییمون کنید ما خیلی نگرانیم.

    • سلام
      خطرات آنژیوگرافی را نوشتم
      آترواسکلروز بیماری منتشر با درگیری های شدید تر موضعی است که با استنت فقط آن مناطق درمان می شوند.
      امکان انسداد مجدد استنت های معمولی تا ۲۰% و استنت های دارویی تا ۵ % است.
      امکان بروز و تشدید انسداد در سایر نقاط رگ ( که فعلا تنگی مهمی ندارند ) همچنان باقی می ماند.

  17. با سلام و خسته نباشید بابت راهنمایی های ارزنده تان
    جناب آقای دکتر پدر من دو هفته پیش عمل قلب باز شدن و از ورید پا استفاده شده است و علتی که ما متوجه تنگی عروق شون کرد ایست قلبی ایشان دو هفته قبل عمل بود.با توجه به اینکه شما در قسمتی از راهنمایی هاتون فرمودید:” عمر تقریبی گرافت های وریدی حدود ۱۰ سال است اما از چند هفته تا بیش از ۲۰ سال هم می تواند باشد. اگر بعداز مدتی گرافت ها دچار مشکل انسداد یا عوارض دیگری شد قابل اصلاح نیستند ولی می شود با بالون یک رگ اصلی یا پیوندی را باز کرد یا جراحی مجدد بای پس قلبی انجام داد.” قطعا چکاپ مجدد لازم است اما هر چند وقت یکبار باید اینکار را انجام داد و چگونه؟
    در ضمن ایشان دچار تنگی نفس شده اند اما دکتر گفتند نیاز به استفاده از اکسیژن نیست ایا این مورد هم از عوارض بعد از عمل است؟

    • سلام
      در بیمار بی علامت یکسال بعد تحت تست ورزش یا اسکن قلبی انجام می شود.

  18. با سلام
    مادر من ۳ سال پیش دچار سکته قلبی شده و پس از آنژیوگرافی، بالون و نصب یک استنت در مشهد، مشکل رفع شد پس از یک سال و پس از تصویربرداری هسته ای، دکتر مجدداً آنژیوگرافی کرد و تعداد و میزان داروها را افزایش داد. یک سال بعد (امسال) مجدداً آنژیوگرافی کرد و گفت همه رگهای اصلی باز هستند ولی مویرگها بسته هستند و ابتدا یک دوره ۱۰ جلسه ای بازتوانی تجویز نمود که در معرفی نامه نوشته بود Mode 2nd. بعد با مراجعه مادرم به دو دکتر جراح و مشاهده CD آنژیو گرافی، نظر یکی از دکترها (البته فقط با مشاهده CD و خواندن پرونده) این بود که مشکل حادی نیست و نیازی به عمل نمی باشد. ولی دکتر جراح دیگری با توجه به صحبتهای مادرم مبنی بر احساس درد در ناحیه قفسه سینه خصوصاً سمت چپ و ورم سمت چپ سینه (که پس از تست استرس و آنژیوگرافی افزایش نیز یافت) پیشنهاد کرد که عمل قلب باز انجام دهد. البته پس از مراجعه مجدد به دکتر اصلی که مادرم طی ۳ سال گذشته تحت مراقبت ایشان بودند، ایشان نیز همین نظر را تأیید نمودند. حال سؤال من این است که اگر رگهای اصلی LAD باز هستند، چگونه با عمل قلب باز می توان عارضه گرفتگی مویرگها را بر طرف نمود؟ و چه رگی را بای پس خواهند نمود؟

    • سلام
      جراحی بای پس قلبی فقط برای عروق اپیکاردیال بزرک با فلوی جریان خون دیستال حفظ شده بوده و برای مشکلات مویرگی استفاده نمی شود.
      در اقدام جراحی دقت کرده و بدون علت کافی اقدام به جراحی قلب نکنید. برای هر درد سینه ای جراحی مفید نخواهد بود.
      http://galb.ir/archives/905

  19. سلام آیا کسی که انژیو کرده (سم ۲۲) بعدا در حاملگی و تعدادش مشکلی نخواهد داشت ؟
    روابط زناشویی چه زیان بار نیست ؟

    • سلام
      بسته به جواب آنژیو دارد
      اگر نرمال است، مشکلی ندارد.

  20. سلام.بابای من چند وقتی بود که ناگهانی فشارشون بالا میرفت با وجود اینکه دکترگفت سالمهاما با ازمایشات مختلف مشخص شد که سه تا از رگهاشون (یکی اصلی ودوتا فرعی).ودکتر میگه که باید عمل باز انجام بدن واسه رگ اصلی ورگهای فرعی بادارو درمان کنند اما ما نگرانی زیادی داریم ایا این عمل خطر داره یا نه

    • سلام
      بسته به فیلم آنژیوگرافی و شرایط جسمس و سن پدر محترمتان دارد و نظر اینترنتی میسر نیست

  21. سلام ااینکه میگویند استنت جزو زگ میشودیعنی چه واستنت داروی یا رعایت همه نکات لازم تا چند سال مسدود نمیشود

    • سلام
      یعنی روی استنت یک لایه آندوتلیوم ایجاد و از نمای داخلی مثل رگ می شود.
      اگر استنت دارویی تا یک دو سال بسته نشه دیگر بسته نمی شود مگر بعلت پیشرفت بیماری آترواسکلروز که همه رگ را می تواند درگیر کند

  22. سلام
    آقای دکتر بعد از آنژیوپلاستی بایستی تا ـخر عمر از آسچرین, پلاویکس و … لستفاده کرد؟

  23. سلام
    وقت بخیر
    ممنون ازصبروشکیبایی تان
    یک سوال داشتم خدمتتان:یک دختردارم که ۲۹ماهشه مادرزادی دیوارةبین دوبطنش سوراخة،تازگی براش آنژیوگرافی انجام دادیم دکترش گفتة باید باعمل باز سوراخ روببندیم
    میخوام مطمئن بشم کةآیاحتمابایداین عمل بصورت بازانجام بشة ؟ودرصدریسکش چقدرة
    اگرهم درموردهزینش اطلاعی دارید،لطف بفرمائید بنویسین
    باتشکروسپاس فراوان

    • سلام
      سوراخ مادرزادی دیواره بین بطنی با دو روش جراحی و یا اینترونشنال قابل انجام است.
      ابتدا یک اکو مری انجام و در صورت وجود حاشیه مناسب برای بستن غیر جراحی با آمپلاتزر اقدام کنید.
      مشاوره با فوق تخصص قلب کودکان و فلوشیپ اینترونشنال قلب اطفال توصیه میکنم.

  24. سلام و خسته نباشید .خداوند طول عمر توفیق روز افزون با ارامش در زندگی و کوله باری ثواب خیر برای روز پسین شما قرار دهد..
    من یک هفته پیش بیمارستان ساسان ۶ تا استنت با ۴۸ سال سن توسط ذکتر قاسمی انجام دادم که خدا عمرشون بده
    باشکاه بوکس دارم و مربی هستم تنها دلیل داشتن قند خون تشخیص داده شد. من یک روز در میان ۲۷ کیلومتر میدویم که سکته نکردنم فقط لطف خدا بود..
    حال بزرگوار سوالم اینکه من میتونم از امروز ورزش خودمو شروع کنم مثلا روزانه بیست دقیقه بدوم؟
    و یک ماه دیگه باز امکان داره بتونم دو ساعت بدوم و کوهنورد حرفه ای هستم ایا امکان اون هم هست ادامه دهم
    …این همه پیچ.این همه چراغ.این همه نشانه.این همه علامت..با عشق می توان به عافیت گذشت..
    کمترین. قهرمانی

    • سلام
      با توجه به بیماری آترواسکلروز زمینه ای ، ادامه ورزش حرفه ای به صلاح نبوده و باید فقط ورزش های هوازی با شدت متوسط داشته باشید.

  25. سلام ممنون از اینکه به سوال های من پاسخ ندید, شوخی کردم, می دانم که سرتان خیلی شلوغ است
    دیروزدکتر پدرم بعد از آنژیو یک بالون در یک رگ گرفته شده قرار دادند
    اگر بیمار تمامی موارد را رعایت بکند باز هم انسداد ایجاد می شه؟ فعالیتش در چه حدی باید باشه؟

    • سلام
      مصرف اسپرین به همراه کلوپیدوگرل ( پلاویکس ، اوسویکس و….) و رعایت رژیم غذایی و عدم مصرف سیگار و کنترل دیابت و فشار خون بالا و… احتمال انسداد مجدد را کاهش می دهد اما متاسفانه درصد کمی باقی می ماند.

  26. باسلام،پدر من با ۵۷ سال سن با انجام انژیو گرافی متوجه گرفتگی ۹۰درصدی یکی از رگهای اصلی و گرفتگی تا ۷۵ درصدی ۴ رگ دیگر خود شد،پزشک متخصص عمل قلب باز را توصیه نمود پزشک علت سکته را دیابت لحظه ای تشخیص داد.،میخواستم بپرسم که آیا با استنت گذاری مشکل قابل حل است یا خیر،درصورت لزوم می توان فیلم آنژیو را برای بررسی بیشتر تقدیم حضورتان نمایم.

    • بسته به محل تنگی ، شدت تنگی ، آناتومی عروق و نیز علائم بیمار و بیماری زمینهای و …. تصمیم گیری می شود.
      در بیمار دیابتی با انسداد ۴-۵ رگ ، درمان جراحی بهترین انتخاب بوده و تعبیه استنت با خطر بالایی از نظر انسداد مجدد همراه است .

  27. سلام
    دکتر مادر من ۶۵ سال سن دارند،در ناحیه سینه احساس درد می نمودند که در پی مراجعه به دکتر اکو انجام گردید در اکو به مادرم گفتند مشکلی ندارند و خوب است، مادرم در طی اسکن و تست ورزشی که انجام دادند مشخص شد که در اسکن مشکلی ندارند ولی تست ورزش مشکوک بود به همین دلیل دکتر مربوطه گفتند آنژوگرافی شوند، بعد از انجام آنژو خود دکتر در اتاق عمل به مادرم گفته بودند به عمل باز نیازی ندارند وتنها یک رگ اصلیشان تنگ شده و با بالون برطرف میگردد، در طی مراجعه بنده به دکترشان همین سخنان را به اینجانب فرمودند ولی دکتر نیز گفت بهتر است با یک دکتر دیگر مشورت کنید، بعد از انجام مشورت خود دکتر انجام دهنده آنژو با متخصص دیگر به ما گفتند مادرتان باید عمل باز شوند، ما نیز سی دی آنژوگرافی را به یک جراح قلب دیگر نشان دادیم و او نیز گفت باید عمل باز شوند و با دارو این تنگی برطرف نمی شود، این در شرایطی می باشد که مادرم از انجام عمل باز ترس دارند و اصرارشان درمان با دارو می باشد، البته ما از دکترشان پرسیدم آیا عمل باز برایشان اورژانسی لازم است که دکتر گفتند خیر ولی در این موارد خطر سکته وجود دارد، حال از شما خواهش میکنم اینجانب را راهنمایی نمایید که چکار کنیم؟آیا می شود با دارو درمان شوند؟برای یک رگ اصلی عمل چند ساعت طول می کشد؟و احتمال موفقیت در عمل چند درصد می باشد؟بهترین جایگزین دارویی بجای عمل باز چیست؟البته بجز آنژیوپلاستی
    ممنون میشوم اگر زود به بنده جواب دهید و ما را از این استرس که دو هفته است دچار آن می باشیم رهایی بخشید

    • سلام
      بسته به محل تنگی ، شدت تنگی ، آناتومی عروق و نیز علائم بیمار و بیماری زمینهای و …. تصمیم گیری می شود.
      از پشت اینترنت نمی توان نظر کارشناسی درستی داد.
      لینک زیر و لینک های داخل متن شاید مفید واقع شود. http://galb.ir/archives/905

  28. با سلام
    پدرم روز ۴شنبه هفته قبل عمل جراحی قلب باز داشتند. بعد از یک هفته که بهبود نسبی در ایشان مشاهده میشد ناگهان دچار حالت تهوع بی حالی و استفراغ شدند به صورتی که نمیتوانند حتی مایعات بنوشند. مورد اولی که بررسی شد کارکرد کلیه ایشان بود که مشکلی مشاهده نشد. قرار است فردا آندوسکوپی شوند …
    ناگفته نماند ایشان جانباز شیمیایی هستند.
    آیا شما با مورد مشابهی مواجه بوده اید؟ تشخیص شما در این مورد چیست؟
    پیشاپیش از پاسخ شما کمال تشکر را دارم.

    • سلام. نگران نباشید این عوارض بعد جراحی پیش می آید و باید بررسی و علت یابی شود.
      نگران نباشید فقط پیگیری کنید.

  29. سلام خسته نباشید.
    کسی که جراحی بای پس قلب انجام داده، بعد از دو سال می تونه گه گداری مشروب بخوره؟

    • سلام
      نه ، ممنوع است

  30. با سلام و خسته نباشید بابت راهنمایی های ارزنده تان
    جناب آقای دکتر به سوال بنده جواب ندادید من یک هفته است منتظر جوابم
    جناب آقای دکتر پدر من دو هفته پیش عمل قلب باز شدن و از ورید پا استفاده شده است و علتی که ما متوجه تنگی عروق شون کرد ایست قلبی ایشان دو هفته قبل عمل بود.با توجه به اینکه شما در قسمتی از راهنمایی هاتون فرمودید:” عمر تقریبی گرافت های وریدی حدود ۱۰ سال است اما از چند هفته تا بیش از ۲۰ سال هم می تواند باشد. اگر بعداز مدتی گرافت ها دچار مشکل انسداد یا عوارض دیگری شد قابل اصلاح نیستند ولی می شود با بالون یک رگ اصلی یا پیوندی را باز کرد یا جراحی مجدد بای پس قلبی انجام داد.” قطعا چکاپ مجدد لازم است اما هر چند وقت یکبار باید اینکار را انجام داد و چگونه؟
    در ضمن ایشان دچار تنگی نفس شده اند اما دکتر گفتند نیاز به استفاده از اکسیژن نیست ایا این مورد هم از عوارض بعد از عمل است؟

  31. با درود . پدر اینجانب در سال ۸۴ تحت عمل بای پس سه رگ قرار گرفت و تا اردیبهشت امسال بدون عارضه به زندگی ادامه داد . پس از مراجعه به بیمارستان به وی گفته شد که رگ های پیوندی دچار گرفتگی شده اند و باید استنت گذاری شوند . پس از استنت گذاری و بازگشت ایشان به شهرستان دچار DVT در پای راست شدند که بمدت ده شبانه روز در بیمارستانهای شهر رشت بستری شدند. از پای راست ایشان عکسبرداری داپلر شد که متاسفانه لخته حرکت کرده بود . با MRI قلبی ، تعدادی لکه در بطن راست ایشان دیده شد که تشخیص ندادند عفونت است یا لخته . هر روز در ساعات مشخص دچار تشنج و افزایش شدید دمای بدن میشدند که در طول درمان انواع و اقسام داروهای آنتی بیوتیک می گرفتند که در نهایت چیزی نمانده بود کلیه های ایشان از کار بیفتند . چندین متخصص قلب تایید می کردند که قلب ایشان مشکلی ندارد و ایشان سالم هستند . در نهایت هم متخصصین عروق از یافتن علت عاجز شدند و از آنجاییکه دیگر از دستشان کاری بر نمیآمد مجبور به ترخیص ایشان شدیم . پس از ترخیص حال عمومی ایشان بسیار خوب بود ، ولی پس از دو روز اینبار هر دو پای ایشان متورم شد و در نهایت پس از یکهفته مرخصی از بیمارستان ، دچار ایست قلبی شده و فوت نمودند.
    آقای دکتر لطفن در مورد خطرات استنت گذاری و تعداد بیمارانی که پس از آن دچار مشکل شده و از بین میروند نیز اطلاعاتی در سایت بگذارید . در صورت نیاز حاضرم تمامی اطلاعات و تجربیاتم را از طریق ایمیل یاحضورن جهت استفاده برای دیگر هموطنان در اختیار شما قرار دهم

    • سلام و عرض تسلیت.
      از بابت عارضه پیش امده متاسفم فوت ابوی شما بعلت آمبولی ریه بوده .
      تورم پا بعلت ‌ DVT یک عارضه ناخواسته در تمام بیماران کم تحرک و بستری می تواند دیده شود. روشهایی برای پیشگیری از این وضعیت وجود دارد که باید دقت بیشتری در این بیمار می شد.

      • با تشکر از پاسخ گویی شما. جهت اطلاع شما پدر اینجانب دو روز پس از ترخیص به فعالیت معمول روزانه خود پرداختند، و اصلن کم تحرک هم نبودند. علائم DVT هم پنج روز پس از استنت گذاری بروز کرد. البنه یکی از علائم ایشان مشکل: در تنفس بود که بصورت کم آوردن نفس در هنگام صحبت نمود داشت. ولی سوال من این است که در صورت آمبولی ریه، راه حل چیست؟ آیا تمام افراد دچار به آمبولی فوت می کنند؟ چرا مسولین بیمارستان خطری را که پدر اینجامب را تهدید می کرد متذکر نشدند؟. آیا کاری از دست ما ساخته بود؟
        همچنین فوت ایشان بسیار ناگهانی رخ داد. بطوریکه صبح روز فوت تمام کارهای معمول خود را شخصن انجام دادند ولی چهار ساعت بعد ناگهان فوت کردند.

        • سلام
          اگر تحرک داشتند و به فعالیت معمول روزانه خود پرداختند، ، دیگر اتفاق افتاده قابل پیش بینی و پیشگیری نبوده و واقعا مرگ ناگهانی تلقی می شود.
          نمی شود با ذکر تمام احتمالات ممکنه بیمار و خوانواده ایشان را نگران ومضطرب کرد که در غیر اینصورت درمانهای تهاجمی خود یک مسئله بغرنج وآزارنده خواهد بود و فقط احتمالات شایع گفته می شود.

  32. سلام اقای دکتر
    من زنی ۴۶ ساله هستم که ۶ سال است دچار دیابت شده ام زمانی که به سربالایی می روم احساس تنگی نفس شدید میکنم و بعضی از شبها مخصوصا اگر قرص سیمواستاتین را نخورده باشم احساس خفگی یا حالتی مانند پریدن اب در گلو می کنم با توجه به اینکه پدرم هم بعلت گرفتگی رگهای قلب عمل باز قلب داشته اند ایا احتمال دارد من بیماری قلبی داشته باشم
    ممنون از شما

    • سلام
      با توجه به سن و دیابت ، بهتر است تست ورزش انجام شود.

  33. سلام خیلی ممنون از اطلاعات خیلی مفیدتون.
    مادرم دیابت دارند و گویا به ماده ای که در هنگام استنت گذاشتن استفاده می شه حساسیت دادن اما دکتر ها گفتند که این مشکل رو می تونند برطرف کنند و یک گزینه ی دیگه که پیش روی مادرم گذاشتند عمل قلب باز هست. من نگران این هستم که چون دیابتی هستند در حین عمل باز اتفاق بدی براشون بیفته. آیا این امکان هست که اتفاق بدی بیفته به خاطر این که دیابتی هستند؟
    مرسی

    • سلام
      ریسک جراحی در دیابتی ها کمی بیشتر از افراد دیگر است ولی منعی برا ی جراحی باز قلب ( CABG ) نیست و در صورت درگیری ۳ رگ یا قسمت ابتدایی رگ اصلی قلب ، جراحی باز قلب بهتر از اینترونشن و استنت گذاشتن ( PCI ) است.

  34. سلام.مادرم ۳ اردیبهشت ۹۲ عمل جراحی باز انجام داده که ۳رگ اصلی و ۱ رگ دیگر را با رگ پایش پیوند زدند.سپس بعد از عمل در تاریخ ۲۹ اردیبهشت دچار استفراغ همراه با عرق سرد شده و در حال حاضر در تاریخ ۲۰ تیر هم دوباره دچار سکته قلبی شده که بعد از آنژیو گفته شده ۱رگ اصلی که پیوند زده بودند بسته شده و یک رگ دیگر هم نصف آن مسدود شده.البته حین عمل دکترش متوجه التهاب در قلب مادرم شده که نمونه برداری انجام شده و هنوز نتیجه اش مشخص نیست!
    به نظر شما چرا بعد از عمل مادرم دچار سکته شده؟؟؟؟
    به نظر شما امکان جراحی مجدد برای مادرم وجود دارد ؟راه درمان دیگر چیست؟

    • سلام
      متاسفانه علارغم جراحی و پیوند موفق عروق ، در صدی از عروق پیوندی به علل مختلف بسته می شوند.
      در صورت انسداد یک رگ و نیز امکان انجام اینترونشن ، معمولا اقدام دوم بالون زدن و تعبیه استنت است. اگر تعداد عروق مسدود بیشتر باشد یا امکان بالون زدن و تعبیع استنت قلبی نباشد ، جراحی دوم بای پس عروق کرونر امکان پذیر بوده و انجام می شود.
      البته اگر سکته قلبی کرده پزشکتان باید ریسک جراحی مجدد را با سود پیوند رگ روی ناحیه سکته کرده بسنجد چون پیوند رگ بروی ناحیه سکته قلبی خیلی مفید نبوده و کمک زیادی به بیمار نمی کند.

  35. البته مادرم دیابتی هم بوده و ۲۰ سال است که ناراحتی قلبی دارد.
    به نظرتون چرا رگ قلبی مادرم باید به این راحتی و با این سرعت بعد از عمل مسدود بشود؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

    • بله ، ریسک انسداد مجدد رگ پیوندی در دیابتی ها بیشتر از افراد عادی است و انسداد زودرس رگ پیوندی در اوایل بعد جراحی بیشتر از آینده است.
      علل انسداد مجدد رگ پیوندی زیاد و متعدد است.

      • سلام دکتر.ممنون از جوابتون ولی من خیلی سوالات توی ذهنمه.مادرم ۴ مرداد فوت شد. الان ۱۵ روزه که دیگه کنارم نیست.ما به این امید که بعد از عمل جراحی دیگه حال مادرم کاملا خوب شده و کنارمون میمونه بودیم اما حالا همه چیز خراب شد.مادرم بعد از عمل جراحی فوق العاده حالش خوب و سرحال بود فقط ماهی یکبار فشارش به ۱۸ یا ۱۹ میرسید که در آخرین سکته فشارش به ۲۱ رسید که بستری شد.طی گفته های دکترش این اواخر متوجه شدم که علاوه بر انسدادکامل رگ اصلی سمت راست قلب مادرم که از بالای پیوند گرفته بود مابقی رگهایش هم به درجات تنگی داشته و همچنین اکوی قلب مادرم از ۵۵ به ۱۵ رسیده بود و دکتر به همین خاطر بود که اصلا عمل جراحی را صلاح نمی دانست و عمل را امروز و فردا میکرد و حتی بالن را هم رد کرده بودن یعنی ابتدا می خواستن بالن بزنند ولی گفتن بالن جواب نمیده باید عمل بشه بعد مدام با دکترهای مختلف جلسه میگذاشتند برای عمل جراحی که دکتر جراحش خطر عمل را بالا می دانست و عمل را رد میکرد وفقط در صورت اورژانسی قرار شده بود که عمل بشه!!!
        اما سوال اصلی من این است که چرا با وجود اینکه بعد عمل حال مادرم کاملا خوب بود چرا باید تمام رگهایش دچار گرفتگی و تنگی شود آن هم به این سرعت؟؟؟
        با اینکه حتی بعد از عمل قند مادرم را خودم مدام چک می کردم و زیر ۲۰۰ بود….قبل عمل قند بعدازغذایش تا ۳۵۰بود.
        دکتر تابان چرا رگهاش گرفت میخوام بدونم آیا امکان دارد ایرادی در حین عمل وجود داشته که ما خبر نداریم ؟واقعیتش من یک جواب قانع کننده می خوام. می خوام دلیل این اتفاقو از نظر شما بدونم دکتر لطفا بهم بگین چه اتفاقی برای مادرم افتاده؟

        • سلام. فوت والده مکرمه را تسلیت عرض می کنم. عوارض جراحی همیشه ممکنه رخ دهد. می دانم امار توجیه گر فوت مادر شما برایتان نیست چون ۵ یا ۱۰ درصد برای مادر شما ۱۰۰ درصد شوه ولی برای بیمار دیگری این رقم صفر درصد بوده. اما مهم این است که شما راه درستی انتخاب کردید و خانواده و پزشکتان تلاش خود را کرده بقیه را تقدیر و قسمت الهی بدانید. بعضی وقت ها واقعا نمی توان کار بیشتری کرد.

          • دکتر لطفا دلیل گرفتگی رگهای مادرم را بهم بگین می خوام بدونم چرا با این سرعت باید رگهاش مسدود بشه؟
            آیا رگهای پاش خوب نبودن؟من دنبال دلیل این اتفاق نادر هستم.

          • سوال اصلی من این است که چرا با وجود اینکه بعد عمل حال مادرم کاملا خوب بود چرا باید تمام رگهایش به درجات دچار گرفتگی و تنگی شود آن هم به این سرعت؟؟؟
            به نظزتون دلیل التهاب و قرمز بودن قلب مادرم چی بوده که حین عمل دکترجراحش متوجه این قضیه شده بود که نتیجه نمونه برداری مشکلی نشان نداد ولی این التهاب و قرمزی قلب همیشه برای دکترجراحش سوال بود؟؟؟!

  36. سلام آقای دکتر
    پدر من یکسال پیش سکته قلبی داشتند که به گفته پزشکان به علت از بین رفتن بافت ماهیچه ای قلب ، پمپاز قلب ۲۵% است ایا میتوان بافت مرده را ترمیم کرد ؟ مرکزی در ایران وجود دارد؟

    • سلام
      درمان دارویی معمولا عملکرد قلبی را تا حدی بهبود و علائم راکاهش می دهند.
      برای بهبود عملکرد قلبی روش های سلول بنیادی استفاده شده ولی در مرحله تحقیقات مقدماتی است.

  37. با سلام پس از مراحل تشخیص و انژیو دو رگ و سه گرفتگی با یک مورد بالای ۸۵ درصد عنوان شده و عمل بای پاس تجویز شده است. اقدامات اولیه انجام و طی ۱۰ روز آتی به لطف خدا قرار است عمل شوم. سوالی دارم و آن اینکه من ۴۴ سال سن دارم و بصورت وراثتی کلسترول بالا داشته و سالهاست که آترواساتین و آسپرین استفاده میکنم و شرایط درد قفسه سینه و بدنبال آن ادامه مراحل تشخیص صرفا ظرف دو هفته اتفاق افتاد آیا گرفتگی عروق بسیار تدریجی است یا عاملی میتواند باعث اتفاق سریع تشکیل پلاک های گرفتگی گردد. ضمنا مشورتهای کمی انجام داده ام و یک مسیر پزشکی را تاکنون طی کرده ام آیا لازم است مشاوره های دیگری داشته باشم . احتمال درمان دارویی وجود دارد؟ با احترام و تشکر

    • با سلام
      بسته به محل گرفتگی در رگ با توجه به درگیری دو رگ شاید بتوان با روش آنژیوگرافی و اینترونشن (بالون زدن و تعبیه استنت ) کاری کرد که البته از جراحی باز راحت تر است ولی مشروط به امکان پذیر بودن از نظر تکنیکی است که بر اساس محل و طول ضایعه تصمیم گیری می شود.
      از پزشک خود در این رابطه سئوال کنید یا می توانید بادر دسترس داشتن فیلم آنزیوگرافی با یک همکار دیگر مشورت کنید.
      امکان درمتن دارویی در موارد مزمن با فانکشن کلاس منتسب و عدم وجود علائم شدید ممکن می باشد.
      http://galb.ir/archives/905

      • در ۱۵ مرداد ماه عمل بای پاس را انجام و ده روز بعد مجددا بدلیل آب آوردن قلب بستری شدم . دروغ چرا اخیرا شدیدا عصبی و افسرده ام و دو سه روزی است که روزی سه تا ۴ تا سیگار میکشم میدونم باید ترک کنم و تصمیم دارم بعداز کمی بهبودی از طریق کلینیکهای ترک اقدام کنم اما الان واقعا آرامم میکند آیا خطر جدی تا زمان استفاده از کلینیک ترک سیگار من را تهدید میکند؟ همانطور که قبلا عرض کردم ۴۴ سالم است.

        • سلام
          ادامه سیگار احتمال تنگی مجدد گرافت های زده شده را افزایش میدهد. هر چه زودتر تصمیم ترک سیکار را عملی کنید.

  38. سلام خسته نباشید مادر من چند روز پیش سکته قلبی در سمت راست قلب داسته که به گفته پزشکان ای سکته در سمت راست به طور کلی بوده به نظز شما بهترین کاری که ما الان می تونیم بکنیم چیست و ایا امید به بهبودی کامل ایشون هست (سن ۵۰ سال) و پزشکان به ما می گن که چند روز باید در ای سی یو بستری باشه بعدا انژیوگرافی بشه و ایا این که امروز پس ازچند روز در تخت بودن می تونه کمی قدم بزنه ایا درسته ؟

    • سلام
      سکته قلب راست به تنهایی نادراست و فکر می کنم تشخیص را یکبار دیگر باید بپرسید.
      خطر ان بطور کلی کمتر است و بله بعد چند روز فعالیت مختصر بلامانع است

  39. با سلام و خسته نباشید.پدر من به علت سکته و گرفتگی بالای ۹۰درصدی سه رگ اصلی ۳سال است عمل بای پس انجام داده اند.دکتری به ایشان گفته مصرف تریاک عمر شما را بیشتر میکند و به قلبتان کمک میکند.وایشان الان تریاکی شده اند.آیا مصرف تریاک وسیگار عمر ایشان را زیاد میکند.البته سیگار را بعضی وقتها ۴ یا ۵ روز ترک میکنند ولی مرتب تریاک میخورند.ممنون میشم توضیح دهید

    • سلام. شک دارم پزشکی چنین پیشنهادی بدهد.
      نه مصرف تریاک قطعا به نفع بیمار نبوده و مصرف سیگار حتما باید قطع شود.

  40. باسلام :
    چطور میتونم دی وی دی عمل استنت گذاری قلبم رو ببینم.توی سیستم که میذارم فرمتش شناسایی نمیشه.باتشکر

    • سلام.
      نرم افزار تخصصی دستگاه آنژیو را لازم دارید

  41. چطور میشه سی دی عمل قلبی که پزشکم به من داده رو ببینم؟

  42. با سلام و تشکر از صبر و شکیبایی شما. بدر من مدت ۲۰ روز است که عمل قلب انجام دادند ولی هنوز درد قفسه سینه بسیار شدیدی دارند خصوصا در شب و نیاز به شیاف و چند قرص مسکن استامینفون کدئین دارند. می خواستم بدانم تا چه مدت این درد را دارند.

    • سلام
      نگران نباشید بزودی درد ها کاهش خواهند یافت. کمی هم بیمار باید تحمل کند.

  43. با سلام شوهر خاله ام ۵۰ سالشون عمل جراحی قلب یکی در تاریخ شنبه ۱۲مرداد انجام داد که به علت خونریزی متوقف شد ودیگری در تاریخ دوشنبه ۱۴ مرداد انجام شد ولی هنوز به هوش نیامده است ولی دست و پاهایش را خیلی کم تکان می دهد ولی در خواب کامل است، آیا به هوش می آید؟ لطفا پاسخ دهید با تشکر.

    • سلام
      با آرزوی سلامتی ،
      نمی توان بدون معاینه و اطلاعات دقیق نظری داد با پزشک معالج مشورت کنید.

  44. سلام .با عرض تشکر به خاطر سایت خوبتون
    از حدودا یک ماه پیش مادرم احساس درد در قفسه سینه داشت که اول فکر میکرد که مربوط به معده باشه چون هیچ گونه سابقه ی قلبی نداشت .پس از اکو و آنژیو متوجه شدیم که سه تا از رگهاشون دچار گرفتگی شدیدی شده و همه ی دکترهای متخصص عمل قلب باز رو پیشنهاد کردن و الان دو روزه که عمل شدن ولی چون ۱۲ ساله که دیابت دارن من خیلی نگران هستم که آیا زخم هاشون خوب میشه یا نه؟ و اینکه پس از خواندن سئوالات دوستان متوجه شدم که احتمال گرفتن رگها در بیماران دیابتی بیشتره و این مسئله خیلی منو نگران کرده می خواستم بدونم که احتمالش خیلی بالاست یا اینکه ممکنه اصلا این اتفاق نیافته؟

    • سلام. نگران نباشید. هرچند بعد جراحی باز بای پس قلبی سیر بهبود زخم ها در دیابتی ها کمی طولانی تر است اما در صورت کنترل خوب قند خون، معمولا مشکلی پیش نمی اید.
      احتمال انسداد مجدد پیوند های جراحی باز بای پس قلبی نیز بالا نیست و نگران کننده نمی باشد. به هر حال در دیابتی ها با انسداد سه رگ ، جراحی باز بای پس قلبی بهتر از انژیوگرافی و اینترونشن ( بالون زدن و استنت گذاری ) است.

  45. سلام
    من پدرم ده سال است که دچار انسداد عروق است دو تا إز رگهاش گرفته البته بعد إز آنژیو متوجه شد که مادر زادی یکی إز رگهاش هم زیر عضله مانده حال به نظر شما کدام روش در مانی مناسب تر است ( قلب باز یا بالن ) پدرم ۶٢سالش هست و ده ساله از دارو استفاده می کنه
    با تشکر

    • سلام. بسته به علائم بالینی ، سن و وضعیت کلی جسمی بیمار دارد.
      بطور کلی در موارد مزمن بدون تشدید اخیر انسداد و سیر بالینی ثابت، در صورت پاسخ به درمان دارویی ، معمولا اقدام بیشتری انجام نمی شود. http://galb.ir/archives/905

      در موارد تشدید اخیر بیماری و انسداد عروقی درمان تهاجمی بهتر است و بر اساس آناتومی عروق اگر مناسب باشند اینترونشن و بالون زدن و استنت گذاشتن بهتر از جراحی باز قلب است.

  46. با سلام و عرض خسته نباشید.
    از مطالب شما بسیار استفاده کردم.
    عموی من احتیاج به عمل قلب باز دارد و طبق گفته های پزشک معالج او تمامی رگ های او گرفته است و ایشان به تریاک اعتیاد دارد و پزشک اطلاعی ندارند.
    ۱_حال اگر عمل کند برای او مشکلی پیش خواهد آمد؟
    ۲_به پزشک او در مورد اعتیاد لازم است اطلاع دهیم؟
    با کمال تشکر از زحمات شما.

    • سلام. معمولا مشکل حادی پیش نمی اید. در مورد سیگار قطع فوری و کامل قبل جراحی باز بای پس قلبی لازم است.
      اما در مورد تریاک هر چند قطع ان لازم است اما معمولا همکاران ترک انرا به بعد از جراحی و بهبود نسبی وا می گذارند.
      به پزسک معالج در مورد مصرف تریاک اطلاع دهید

  47. با سلام
    شوهر من ۴۵ سالشه و حدودا یک ا پیش دچار حمله قلبی شد وپزشکها گفتند که MI کرده.یک استنت معمولی در یکی از رگهاش گذاشته شده و کلی دارو تجویز شده که مرتب مصرف میکنه. نگرانی که من دارم از انسداد مجدد رگه.با توجه به اینکه ایشون سیگاری بودند و دقیقا مطمئن نیستم که الان قطعا ترک کرده باشند.شاید روزی چند پک بکشند.آیا خیلی خطرناکه.در ضمن پزشکشون گفتند که مشروب اگر گهگداری باشه خطری نداره .ممکنه که نظر شما رو هم در این مورد بدونم. و اینکه همسر بنده دچار بیماری فشار خون هستند وبیشتر داروهایی که مصرف میکنند به خاطر این بیمارییه. ولی پلاویکس و آسپرین رو هم باید تا آخر عمر مصرف کنند و یا بعد از مدتی دیگه لازم نخواهد بود.گفته بودید که در استنت های معمولی معمولا ۶ ماه طول میکشه که جذب رگ بشه. آیا بعد از ۶ ماه ریسک انسداد مجدد رگ از بین میره؟
    من واقعا به جواب این سوال ها نیاز دارم آقای دکتر. شب تا صبح خوابم نمیبره.ممنون میشم اگه راهنماییم کنید.

    • سلام
      ۱- اگر عوامل خطر مثل سیگار یا رژیم غذایی را رعایت نکنند ، احتمال تنگی مجدد بیشتر از سایر افراد خواهد بود.
      ۲- مصرف الکل در هر مقدار برای بیماران فشار خون بالا ممنوع است.
      ۳- مصرف کلوپیدوگل (پلاویکس یا اوسویکس ) در استنت معمولی (غیر دارویی ) تا ۶ ماه معمولا کافی است مگر پزشک معالج دلیلی برای ادامه داشته باشد.
      ۴- بعد ۶ ماه احتمال ترومبوز حاد در راستنت معمولی بسیار کم می شود ولی احتمال بسته شدن مجدد تا سالها باقی است همچنین همیشه و در هر زمانی امکان کنده شدن پلاک و ترومبوز حاد در سایر عروق باقی است . ولی این امر نباید موجب تشویش خاطر بیماران و خانواده شود. قط فراموش نکنید که همیشه پیشگیری لازم است.

  48. با سلام و با تشکر از اینکه جواب سوالات را بیان نمودید.
    اما یک سوال دیگر پیش آمده است و آن این است که بعد از عمل رژیم غذایی ایشان چگونه باید باشد که زودتر توانایی اولیه را به دست آورد؟
    با تشکر مجدد شما دکتر ارجمند که برای بالا بردن سطح آگاهی مردم چنین سایتی را طراحی نمودید.

  49. با سلام
    شوهر من ۴۵ سالشه و حدودا یک ۱ ماه پیش دچار حمله قلبی شد وپزشکها گفتند که MI کرده.یک استنت معمولی در یکی از رگهاش گذاشته شده و کلی دارو تجویز شده که مرتب مصرف میکنه. نگرانی که من دارم از انسداد مجدد رگه.با توجه به اینکه ایشون سیگاری بودند و دقیقا مطمئن نیستم که الان قطعا ترک کرده باشند.شاید روزی چند پک بکشند.آیا خیلی خطرناکه.؟در ضمن پزشکشون گفتند که مشروب اگر گهگداری باشه خطری نداره .ممکنه که نظر شما رو هم در این مورد بدونم. ؟و اینکه همسر بنده دچار بیماری فشار خون هستند وبیشتر داروهایی که مصرف میکنند به خاطر این بیمارییه. ولی پلاویکس و آسپرین رو هم باید تا آخر عمر مصرف کنند ؟و یا بعد از مدتی دیگه لازم نخواهد بود.؟گفته بودید که در استنت های معمولی معمولا ۶ ماه طول میکشه که جذب رگ بشه. آیا بعد از ۶ ماه ریسک انسداد مجدد رگ از بین میره؟
    من واقعا به جواب این سوال ها نیاز دارم آقای دکتر. شب تا صبح خوابم نمیبره.ممنون میشم اگه راهنماییم کنید. با سپاس

  50. با سلام پدر من سه رگ اصلی قلبش گرفته و پزشک گفته است که باید عمل باز شود.اما شنیده ام که در تهران پزشکی است که با دارو گرفتگی رک ها را باز می کند.آیا این گفته صحت دارد؟در صورت امکان مرا راهنمایی کنید چون پدرم روز شنبه باید بستری شود.اما میلی به جراحی باز ندارد و بسیار ناراحت است.البته گفته اند این داروها تا یک سال باید تجویز شود و اگر واقعا صحت دارد خواهشمندم بنده را مطلع نمایید.
    با کمال تشکر از شما دکنر گرامی

    • سلام
      درمان دارویی در مرحله آنژین مزمن پایدار بدون درد سینه یا درد سینه بدون محدودیت قابل توجه در قدرت عملکردی فرد متناسب با سن و شغل بیمار درمان نگهدارنده بوده و شاید شاید !! در طی چندین سال با کاهش حجم پلاک آترواسکلروز و نیز ایجاد عروق کلاترال موجب کاهش میزان ایسکمی شود.
      http://galb.ir/archives/905
      ولی ادعای باز کردن رگ با جوشانده یا قرص واقعی نبوده اثرات آنها در هیچ مطالعه علمی اثبات نشده است.

پاسخ دادن به سید یاسر حسینی لغو پاسخ


*


شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: